Babakötvényre vonatkozó új szabályok -2012.10.01

Már az iskolásoknak is lehet babakötvénye a 2012. október 1-jével megváltozott szabályok alapján. Több más pozitív változás mellett (befizetési korlát eltörlése, könnyebb számlanyitás) ugyanakkor negatív változás a Start-számlavezetési ajánlatok közötti verseny törvényi megszüntetése azzal, hogy mostantól csak a Magyar Államkincstárnál lehet új Start-számlát nyitni vagy oda áthelyezni. A korábban banknál, takarékszövetkezetnél nyitott számlák viszont megmaradhatnak a pénzintézeteknél. Konklúzió: kisebb összegekre továbbra is a babakötvény a legtöbb hozamot adó, kockázatmentes befektetés, érdemes élni vele!

A fiatalok életkezdési támogatására és a Start-számlára – azaz a babakötvényre – vonatkozó új szabályok szerint a 2006. január 1. előtt született gyermekek, praktikusan a 7-18 éves korosztály javára is lehet Start-számlát nyitni, így a szülők, illetve a gyermek törvényes képviselője vagy más hozzátartozók az idősebb gyermekek önálló életkezdéséhez is hozzájárulhatnak, megkezdhetik számukra a takarékoskodást. Az új szabályok értelmében a gyermek 15 éves kora felett nyitott Start-számlák esetében azonban nem vehetik fel a Start-számla egyenleget 18 évesen, csak 3 éves várakozási idő után (azaz például 17 és fél éves korban nyitott számlához csak 20 és fél éves korban lehet hozzáférni).

2012. október 1-től új Start-számla már csak a Magyar Államkincstárnál nyitható, illetve számlavezető váltása is csak a Magyar Államkincstárhoz lehetséges, de a 2012. október 1. előtt nyitott számlák tulajdonosai megmaradhatnak a jelenlegi bankjuknál vagy takarékszövetkezetüknél, automatikusan tehát nem történik meg a számlavezetés áthelyezése a Magyar Államkincstárhoz. Sokan – anélkül, hogy ismernék a változásokat – a magánnyugdíjpénztárak „államosítását” emlegetik most a babakötvénnyel kapcsolatban is, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a magánnyugdíjpénztárral ellentétben itt a szülők saját leadózott jövedelmükből származó megtakarítása is a Start-számlán van, így ez nem vonható el a magánnyugdíjpénztári vagyonhoz hasonlóan.

 

Forrás/ Bővebben: www.babakotveny.info