Az új barát – könyvajánló gyerekeknek

azujbarat„Akarod tudni, hogy hogyan lehet ropogtatni az ember orrát?”
Evelien De Vlieger – WendyPanders: Az új barát

Kötelező olvasmány minden szülőnek – a gyerekekről, a világuk szövevényes vadonjáról. Arról, hogy a gyerekek ugyan nem mesélnek összefüggő történetet, mi történt velük, de a lehető legszívesebben megosztanák velünk azt, ami számukra a legnagyobb élmény volt. Történetesen akár azt, hogyan lehet ropogtatni az ember orrát.
Hogy juthatunk el ide? Ismerjük meg Félixet, akinek táborba kell mennie, és pontosan 6 napja van erre felkészülni. Kell. Amit ő nem ért. Tábor? Hogy barátok, élmények, móka? Igen, de hogyan lesz barátja? „Félix! Majd lesz új barátod. Összejön az, viszont egy barátért meg kell dolgozni.”- zárja rövidre a kérdést Anya, aki történetesen tanácsadó, és mivel sokat dolgozik, biztosan jó is. Értelmez Félix. És Félix megdolgozik a barátért. A szülőknek nincs ideje meghallani a kételyeit, hát a maga eszközeivel pontosan, gondosan megtervezi, mi kell ahhoz, hogy összejöjjön egy jó barát. Listát ír, ahogy Anya szokta. Dossziét készít, hisz látja, Anyának ez fontos. Félix szerint pedig a fül különösen fontos, a kutatásai szerint ennek mindenképpen lennie kell a barátnak, így ez kiemelt helyen szerepel a listában. Ahogy telnek a lapok a füzetben a tervezéssel, egyre jobban gomolyognak a belső felhők a bizonytalanság és düh kályhájában, még az indulás előtti este elég minden. És Félix elindul, „anya és apa aggódó arccal nézik”. Majd eltelik egy hét, és Félix „feltápászkodik a fűből, és egyenesen a két pár kitárt karba szalad.” Hazaindulás a táborból, és Félixet arra kérik, kezdje az elején a táborbeszámolót. És Félix mesél(ne) az új barátról, az orr-ropogtatásról, a … szülei felsóhajtanak: „ma nem fogják kiszedni belőle, hogy mi volt a táborban, összefüggő beszámolóra legalábbis nem számíthatnak”. Pedig azt megtudhatnák, milyen is az igazi barát, és hogy hogyan is lehet ropogtatni az ember orrát, és azt is, hogy tényleg a legfontosabb a fül. Mert Félix bőröndje „ott hátul a csomagtartóban, dugig van történetekkel”, és a csomaglistán a kupacnyi homok és sóder mellett meglapul egy kavics, egyik oldalán P, másik oldalán F betűvel. És a válasz, hogy ki a legjobb barátod.
Egy 8-9 éves fiú gondolatai és érzései szavakban és rajzokban, tartalmas és szórakoztató olvasmány – mindenkinek, mindenkor.

www.csimota.hu