Koraszülöttek túlélési esélyei

5 és fél hónapra született koraszülött baba első egy évéről szóló videóját tekinthetitek meg. Szívszorító kis videó, mely rámutat arra, hogy mennyi kitartás és türelem van egy anyában, milyen fontos egy koraszülött babának az anyai érintés, törődés és figyelem.

Video: Benjamin Scot Miller

A koraszülöttek túlélési esélyei
Túlélési esélyre többféle adatot lehet találni, attól függően, mikori felmérést idéznek, illetve melyik stádiumban vizsgálják a túlélést. Az alábbi táblázat adatai 2002-2008 közöttiek, és a babákat 1 éves korig vizsgálták, azaz a adott korosztályban születettek hány százaléka élte meg az egy éves kort.
Világszerte orvosi körökben és a médiában is dilemma annak eldöntése, vajon melyik terhességi hét legyen a határ, amikortól a születendő koraszülött életéért mindent megtesznek. Nyilván van, aki szerint mindegy, akármilyen korai is a magzat, érdemes küzdeni érte. Mások szerint már a lélegeztetőgép használata is beavatkozás a természet rendjébe. Ezt a komoly etikai dilemmát segít eldönteni, ha félretéve kicsit vallási és érzelmi beállítottságunkat, megvizsgáljuk, az egyes terhességi hetekben született babák túlélési rátáit és hosszútávon követve őket felderítjük, hány százalékuk él tartósan súlyos fogyatékkal, hogy megtaláljuk azt a középutat, amikor nem kínzunk babákat pusztán életfunkciók fenntartásáért és ugyanakkor nem hagyunk értékes életeket veszni. Egy 2006-ban kezdődött (és még nem lezárult) vizsgálat szerint az elmúlt évtizedek orvostechnikai fejlődése azt eredményezte, hogy pl a 24. hétre születetteknek 15 éve még csak 39% os volt a túlélési esélyük, de 3 évvel ezelőtt, 2006-ban már ezen babák 47%-a életben maradt (http://www.guardian.co.uk). Ennél érettebb magzatok túlélési esélye még ennél is jobban javult, a 25. héten születettek 50% -os esélye pl 67%-ra nőtt. A tanulmány eredményei arra is rámutattak, hogy viszont a 24. terhességi hét előtt született magzatok esélyei nem változtak, és ezeknek a babáknak 75%-a még a szülőszobán vagy a kórházi tartózkodás alatt meghal és nagyon súlyos komplikációk léptek fel nagy részüknél. Az általam fellelt Magyar adatok nem ilyen részletesek ugyan, de hasonló adatokkal szolgálnak. Vagyis a jelenlegi szabályozás, ami szerint a 24. terhességi héttől ajánlják a koraszülöttek mentését, valószínűleg összhangba van az orvostudomány mai állásával és legtöbb esetben a babák érdekével. (http://www.bmj.com).
www.koraszulott.com

„Nőjj, növekedj olyan nagyra,
Mint kertben a szép olajfa,
Mint a szegfű, szépülj szépen,
Szállj, mint sólyom száll az égen,
Fuss, mint a víz fut medrében,
Ugrálj, mint a nyúl a réten.
Lábad hasztalan ne járjon,
Aki meglát megcsodáljon!”
(ford. Nagy László)