Magyar kismamák külföldön

308724_10150332246807836_1240908844_n

Floridai Anyu – a három gyermekes bűbájos maglódi lány, Andi. A szerelem egészen Floridáig sodorta, ahol lediplomázott, férjehez ment, és csodálatos szeretetben és harmóniában neveli férjével, Félixel három gyönyörű gyermeküket. Ő tényleg egy lány a szomszédból, akinek tengerentúli történetét szívből ajánljuk.

Madai Andrea (31), Felix Lluberes (41), Bianka (5,5), Romulo (2,5), Felix (9 hónapos)

A mi történetünk

Éppen 10 éve költöztem Floridába (Naples), egy Pest megyei kisvárosból Maglódról. Férjem 25 éve költözött az USA-ba szülő országából, a Dominikai Köztársaságból. Én pedig egy nyaralásom során ismerkedtem meg vele, az unokabátyámon keresztül. Pár évvel később újra találkoztunk és egymásba szerettünk. A távkapcsolat egy idő után megszakadt, de két évvel később újra találkoztunk és történetünk folytatódott. Összeházasodtunk, majd itt Naplesben fejeztem be az egyetemet. Házasságkötésünk után 3 évvel diplomáztam, és szinte ugyanekkor érkezett meg az első gyermekünk, Bianka (2008. januárjában).

Fiatal és várandós

23 éves voltam, és abban a pillanatban terhes lettem, ahogy eldöntöttük: babát szeretnénk! Sokkoló, ijesztő volt, de nagyon boldogok voltunk!

 

A rutin vizsgálatok Floridában

Szerencsére minden eredményem megfelelt, mindhárom terhességem alatt, így extra vizsgálatokra nem volt szükségem. Úgy tudom, a rutinvizsgálatok teljesen megegyeznek a magyar protokollal. A várandósságomat a nőgyógyászom kísérte végéig. A nőgyógyásszal történő talállkozások a várandósság elején a vizsgálatok szerint történtek, az utolsó harmadban már sűrűbben találkoztunk.

Amikor elérkezett az idő44980_10151310842017836_1804020198_n

Az orvos beindította a szülést a túlzott vizesedés miatt este, reggelre már fájásaim voltak. Beöntést nem végeznek. Az orvos teljesen rám bízta, hogy mikor kérem (egyáltalán kérem-e) az epidurális érzéstelenítést. Az ezzel kapcsolatos adminisztráció, felvilágosítás már előre megtörténik, a szülés alatt ezzel már nem foglalkozunk. Az epidurális érzéstelenítést természetesen azonnal kértem J Ettől kezdve nagyon kényelmesen zajlott a vajúdás. Majd egy váratlan szívhang csökkenés miatt az orvos császármetszést javasolt, de döntést ismét ránk bízta. Mi megfogadtuk a tanácsát és beleegyeztünk a műtétbe. Mint utóbb kiderült, nagyon szerencsés dolog volt, mert a baba köldökzsinórja annyira rövid volt, hogy természetes szülés során a babánál életveszélyes komplilkációt, nálam pedig belső vérzést okozott volna. A férjem végig mellettem volt.

 

Kórház vagy wellness szálloda

Gyermekeimet állami kórházban, a North Collier Hospital – Birth Place- ban szültem. A kórházban 5 napig voltam bent, mely felért egy wellness hétvégével. A nővérek, orvosok nagyon kedvesek voltak (mindhárom szülésnél). Mindenkinek külön szobája van, kihúzható ággyal az édesapák részére. Folyamatos fájdalomcsillapítást kaptam (a császár miatt), így mondhatni szinte fájdalommentesen épültem fel a műtétből. A baba végig velünk volt, mert így szerettük volna, de aki akarta az beadhatta rövid időkre a csecsemőszobába. A kórház éttermi menüjéből minden nap megrendeltük a reggelit, ebédet, vacsorát, abban az időben amikor nekünk kényelmes volt. Teljes ellátást kaptunk, a kórháznak magánfotósa is van, aki bejött és felajánlotta, hogy készít helyben fotókat, ha igényt tartunk rá. A baba első oltásait megkapta a kórházban, ha beleegyezel. A babát csak és kizárólag az általunk előre kiválasztott gyermekorvos vizsgálja meg, aki a kórházi tartózkodásom során minden nap bejött hozzám a kórházban. Természetesen ha valakivel komplikáció merül fel, akkor helyben ellátják, de a mi esetünkben egyszer sem volt erre szükség. Látogatókat mi a 3. naptól fogadtunk. A portán le kellett adni azok neveit akik meglátogathatnak minket. A kórházi szobák bejáratánál kézfertőtlenítő van kihelyezve a látogatók számára. Mi minden ismerőst szeretettel fogadtunk, csak azt kértük, hogy a gyermekeket ne hozzák be. Összességében ennél kényelmesebb, jobb szülést és felépülést, valamint kórházi bentlétet nem is kívánhattam volna. A kórházi tartózkodás, ellátás borzasztó drága, de nekünk minden pénzt megért. Körülbelül 6 – 7000 dollár körül volt minden egyes szülés úgy, hogy van biztosításunk. A biztosító a szülés 80%-át fizeti, a ránk eső rész pedig 20% volt.

Szoptatás

Mindhárom gyermekemet tudtam szoptatni. Biankát egy évig, Romulot 14 hónapig, Felix pedig most, 9 hónaposan hagyta abba. Nagyon sok segítséget adtak a kórházban és nagyon támogattak a szülésben. Az első alkalom illetve az első pár nap fájdalmas volt, de azután belejöttünk és sikerült kiküszöbölni a kezdeti problémákat, amit leginkább egy három gyermekes barátnőmnek köszönhetek. A kórházban egy erre szakosodott hölgy naponta többször bejött és segített.

floridaanyu

Segítség a szülés után

Sajnos itt nincs védőnő. Ha a babával kapcsolatban van kérdésed a gyermekorvost kell hívnod, ha neked van problémád a nőgyógyászt. De az otthonodban senki sem látogat meg, hogy tanácsot adjon. Ez nagyon jó dolog Magyarországon kár, hogy itt erre nincs lehetőség.

 

Bölcsőde, óvoda

Nem mentem el / vissza dolgozni (a gyerekek előtt nem dolgoztam), mert szinte sorban jött a három gyerek. Különben a legnagyobb 3 évesen kezdett el óvodába járni. Most iskola előkészítőbe jár, jövőre lesz első osztályos. A középső fiam valószínűleg majd 3,5 – 4 évesen kezdi el az óvodát. Egyébként van bölcsőde, ahova 3 hónapos kortól veszik fel a babákat. Egészen iskola előkészítőig minden bölcsőde, óvoda fizetős. 5 éves kortól ingyenes az oktatás (ha állami iskolába jár a gyermek).

 

Szülési szabadság, nemlétező támogatások1383203_10151933556287836_384849444_n (2)

Itt nincs GYES / GYED. Úgy tudom, a dolgozó anyukáknak 3 hetet adnak általában a munkahelyükön. Utána aki vissza akar menni dolgozni, vagy anyagilag függ a munkahelyétől általában a nagyszülők segítségével tudja ezt megoldani, amíg a baba bölcsis korú nem lesz (3 hónapos). Sem az állam, sem pedig a munkáltató nem fizet semmit azért mert gyermeket szültél. Nagyon nehéz az itt élő, dolgozó anyukák élete. Én az első gyermekem születése óta itthon vagyok. Most mikor a harmadik babám született felvettünk egy full time nanny-t, aki velünk él és egész nap besegít. Ez óriási segítség, főleg úgy, hogy a férjem szinte állandóan utazik a munkájából adódóan, de ez nem a megszokott életvitel. Ugyanakkor így, hogy az én családom is távol van és a férjemé pedig Dominikán él, segítség nélkül biztos nagyon nehéz lenne a három gyermekünket kiegyensúlyozottan és harmonikusan nevelni. Néha még így is kihívás egy-egy nap.

Írta: Andrea Madai Lluberes,

Szerkesztette: Bogárné Tari Edina
gyomro.babamama.info

Tetszett ez a cikk és érdekesnek tartottad?
Akkor ezek is biztos megnyerik tetszésed:
Kismama voltam Angliában
Kismama voltam Kanadában