Oltások

Kötelező védőoltások

Mit vigyen az oltásra?

– Gyermek-egészségügyi kiskönyvet
– Textil pelenkát
– Textil zsebkendőt, esetleg rugalmas csőhálót (gyógyszertárakban kapható) a comb(ok) beborogatásához
A gyereket se felejtse otthon! 🙂

Oltási rend:

0-4 hetes korban: BCG oltás (még a kórházban beadják)
2 hónapos korban: DTPa+IPV+Hib + PCV
3 hónapos korban: DTPa+IPV+Hib
4 hónapos korban: DTPa+IPV+Hib + PCV
4 hónapos korban PCV
12 hónapos korban: PVC
15 hónapos korban: MMR
18 hónapos korban DTPa+IPV+Hib
6 évesen: DTPa+IPV
11 évesen*: VI. osztály szeptember (MMR), október (dTap) dTap; MMR revakcináció
12 évesen*: VII. osztályban Hepatitis B (HPV önkéntesen választható)

* Az oltások végzésénél elsősorban nem az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadóak

Magyarázat:

BCG: Bacillus Calmette- Guerin (tuberkulózis)
DTPa: diftéria (torokgyík) – pertusszisz (szamárköhögés) – tetanusz (merevgörcs)
Hib: Haemophilus influenzae b okozta agyhártyagyulladás
IPV: inaktivált poliovírus (gyermekbénulás)
MMR: morbilli (kanyaró) – mumpsz – rubeóla (rózsahimlő)
PCV-13: 13-valens konjugált pneumococcus vakcina (A pneumococcus baktérium egyebek mellett tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat)
dTap = diftéria – tetanusz – acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag újraoltás céljára
HPV = humán papillomavírus elleni oltóanyag (A HPV vírus méhnyakrák, végbélrák, bőrdaganatok vagy jóindulatú hámelváltozások okozója lehet)

***

BCG oltás: helyén bőrpír, illetve duzzanat keletkezik. Amennyiben a heg hat hónapos korban nem észlelhető, az oltást meg kell ismételni.
DTPa+IPV+Hib: Az oltás helyén fellépő bőrpír duzzanat beavatkozás nélkül megszűnik. Az oltás után a következő tünetek jelentkezhetnek:
– láz
– hányás
– hasmenés
– nyugtalanság
– aluszékonyság
Láz esetén, folyamatos lázcsillapítás szükséges. A láz tartós fennállása esetén forduljon orvoshoz!

Nem adható oltás:
1. Lázas betegség esetén
2. Immunológiai károsodás esetén (veleszületett immundefektus gyanúja vagy fennállása esetén és szerzett immunhiányos állapotokban (pl. onkohematológiai betegségek, autoimmun kórképek).
3. Egy adott oltóanyaggal vagy összetevőjével összefüggésbe hozható, korábban átvészelt allergiás reakció esetén az oltás az alapellátásban nem végezhető el, az oltandót védőoltási szaktanácsadóba kell irányítani.

Nem kötelező védőoltások – Felmerülő kérdéseivel keresse fel a gyermekorvost, védőnőt

Fertőző agyhártyagyulladás (meningococcus C és B)

Meningococcus C elleni védőoltás: A 2 éven aluliak számára meningococcus C vakcinák 100%-os TB-támogatással rendelhetők a házi gyermekorvos receptjére (300 forint dobozáron).
Mikortól adható? 2 hónapos kortól.
Adagolás
Két hónapos kort betöltött, de 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők: 2 oltás szükséges legalább 2 hónapos időközzel. Egy év múlva egy megerősítő oltás szükséges.
1 éves kortól: 1 oltás szükséges.

Meningococcus B
Adagolás
2-5 hó között 3 oltás
6 hó fölött 2 oltás
+ emlékeztető oltás (2 év fölött kezdett oltási sornál nem kell)Az oltás beadása izomba történik.
A vakcina 38 fok feletti lázat okozhat csecsemőknél, mely általában egy nap alatt elmúlik.
yermekeknél és felnőtteknél a leggyakoribb mellékhatások a beadás környékén tapasztalt érzékenység, fejfájás és rosszullét.
A vakcinák nem adnak élethossziglani védelmet, 5-10 év eltelte után már nem számíthatunk védettségre.

Vakcinák tárolása: 2 °C – 8 °C között (hűtőszekrényben) tartandó. Fagyasztani tilos. A csomagoláson megadott lejárati időn túl a vakcina felhasználása tilos.

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (Kullancsencephalitis) ellen

Az oltásokat (az első két adagot mindenképpen) a kullancsok tavaszi aktivitása (a várható expozíció) előtt, azaz télen, fertőzésveszély-mentes időszakban kell elvégezni vagy megkezdeni.
Mikortól adható? 1 éves kortól adható, de 2 éves kor előtt az oltást mérlegelni kell.
Adagolás
FSME vakcina esetén:
3 oltás szükséges. A második oltást az első után 1 -3 hónappal később, a 3. oltást a második oltás után 5-12 hónap múlva szükséges beadni.
Encepur vakcina esetén:
3 oltás szükséges. Az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a 2. oltást és az ezt követő 9-12 hónap múlva a harmadikat.
Gyors védettség szükségessége esetén az oltási rendtől el lehet térni: 2. oltást az elsőt követő 7. napon, a 3-at pedig az oltás megkezdését követő 21. napon lehet beadni. A 4. oltást 12-18 hónap múlva kell beadni. A védettség legkorábban a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki.

A védettség fenntartása érdekében az első emlékeztető oltás beadására három év múlva van szükség, ezt követően 49 éves korig ötévenként kell emlékeztető oltást adni

Vakcinák tárolása: 2 °C – 8 °C között (hűtőszekrényben) tartandó. Fagyasztani tilos. A csomagoláson megadott lejárati időn túl a vakcina felhasználása tilos.

Bárányhimlő ellen

Várhatóan 2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina. Az oltást két részletben fogják beadni, 15 és 18 hónapos életkorban.

A bárányhimlő elleni oltás csökkenti a fertőzés esélyét, illetve annak enyhébb lefolyását teszi lehetővé, a súlyos szövődmények (például tüdő-, szívizom- és májgyulladás) elkerülésével. Amikor csak egy oltást kap a gyerek előfordulhat, hogy mégis elkapja a betegséget, de az jóval enyhébb lefolyású, mintha egy oltást sem kapott volna.
Mikortól adható? 9 hónapos kortól.
Adagolás
9 hónapos kortól 12 éves korig: 2 oltás szükséges a teljes védelemhez.
12 éves kor felett: 2 oltást szükséges 6-10 hét időközzel a teljes védelemhez.
Mellékhatásai a következők lehetnek: enyhe bőrjelenségek az oltás helyén, hőemelkedés.

Vakcina tárolása? 2 °C-8°C között. Fénytől védve. Nem szabad lefagyasztani. Fagyasztással tönkremegy a vakcina.

Rotavírus ellen

A rotavírus-fertőzés tünetei: vizes hasmenés (napi 10-15 széklet vagy akár több), hányás, láz, hasfájás, étvágytalanság. A tünetek 3-7 napig is eltarthatnak, a betegség magas lázzal is járhat. Veszélye a kiszáradás!
Mikortól adható az oltás? 6 hetes kortól 6 hónapos korig! Az oltás fájdalommentes, szájon át (szúrás nélkül) adják be a babáknak.
Adagolás
Rotarix vakcina: Beadása szájon át történik. 2 dózis szükséges. A két dózis beadása között legalább 4 hétnek el kell telnie. 6 hónapos koráig az utolsó adagot meg kell kapnia!
RotaTeq vakcina: 3 dózis szükséges, a dózisok beadása között legalább 4 hetet kell várni. Az első dózist legkésőbb 12 hetes korig és mindhárom dózist lehetőleg 20-22 hetes korig be kell adni, de legkésőbb 32 hetes korig be kell fejezni az oltási sorozatot. Mindkét vakcina egy időben adható az életkorhoz kötött védőoltásokkal, és alkalmazható koraszülöttek esetében is.

Az oltás lehetséges mellékhatásai igen enyhék: ingerlékenység, étvágytalanság, hőemelkedés, nagyon enyhe hasmenés.

Az oltóanyag hűtőszekrényben tárolandó (2 °C – 8 °C). Nem fagyasztható. Az eredeti csomagolásban, fénytől védve tárolandó.

HPV (Humán Papillómavírus) vírus ellen

2014 óta a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok ingyenesen igényelhetik a HPV elleni védőoltást.
Mit okozhat a HPV vírus?
Méhnyakrákot, bőrdaganatokat vagy jóindulatú hámelváltozásokat. Elsősorban szexuális úton terjedő vírus. A HPV vírusnak sok típusa létezik. A védőoltás a legveszélyesebb HPV vírusokkal szemben ad védelmet.
Mikortól adható az oltás? 9 éves kortól
Adagolás
CERVARIX a humán papillomavírus 2 típusa által okozott betegségek ellen. 9 éves kortól betöltött 14 éves korig két oltás 6 hónap különbséggel (a második adag 5-13 hónappal az 1. adag után is).
A 15 éves kort betöltött leányoknak és annál idősebb nőknek három adag szükséges. Második oltás az első után egy hónappal, harmadik 6 hónappal később adható(a második adag 1 -2,5 hónappal az 1. adag után, a 3. adag 5-12 hónappal az 1. adag után is adható).
SILGARD a humán papillomavírus 4 típusa által okozott betegségek ellen. A készítmény 9 éves kortól fiúknak és lányoknak egyaránt adható.
9-13 éveseknek két oltás 6 hónap különbséggel.
A 14. életévüket betöltött és annál idősebb személyek 3 részoltásból szükséges, az első és második oltás között 2 hónapos, a második és harmadik dózis beadása között 4 hónapos intervallumot kell tartani.
GARDASIL 9 fiúknál és lányoknál 9 éves kortól alkalmazható vakcina, a humán papilloma vírus 9 típusa által okozott betegségek ellen
9-14 éves korig 2 adagos sémában adható: Az első oltást követően a másodikat 5-13 hónap múlva.
15 éves kor felett: 3 adagos ütemezés szerint alkalmazzák, 0., 2. és 6. hónapban (minimum 3 hó a 2. oltás után). Az oltási sorozatot egy éven belül be kell fejezni.

Mellékhatásként az oltás helyén fájdalom, bőrpír vagy duzzanat, esetenként láz, fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság jelentkezhet. Ezek a tünetek is általában enyhék és gyorsan elmúlnak.

Oltóanyag tárolása: Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) között tárolandó. Nem fagyasztható. A fecskendő a külső csomagolásban, fénytől védve tartandó.

Influenza ellen

Szezonális oltás, mely legkorábban fél éves kortól adható. Az oltást évente ismételni kell, az influenza vírus változékonysága miatt. A vakcinát minden évben az aktuális vírusszerkezethez igazítják.
Az oltóanyag évről-évre, járványtól függően változik. Érdeklődjön háziorvosánál az aktuális oltóanyagról!

Hepatitis A

A Hepatitis A oltás egy éves kor felett adható. Ajánlják Ázsiába, Afrikába, Dél-Amerikába történő utazás esetén. Magyarország alacsonyan fertőzött területnek számít.

Egyebek:
A www.oltasbiztonsag.hu honlapon táblázat foglalja össze a Magyarországon vagy az EU-ban törzskönyvezett oltóanyagokat, kiemeléssel jelölve a gyógyszertári forgalomban lévő készítményeket. A listát rendszeresen frissítik.

Források
2017. EüK. 7. szám EMMI közlemény – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma módszertani levele a 2017. évi védőoltásokról
doktorpalanta

A cikk adatai tájékoztató jellegűek. Az aktuális, pontos információkért keresse gyermekorvosát, védőnőjét!