Minél korábban, annál jobb: így gyűjtögess a gyermeked első lakására!

Melyik szülő ne gondolkodna azon, hogy miként tudná hosszú távon biztosítani a gyermeke anyagi jólétét? Az időben megkezdett takarékoskodás a későbbi tanulmányokra, saját lakásra, vagy csak egyszerűen egy nagyobb összeg felhalmozására, nagyban megkönnyíti a gyermekünk indulását a nagybetűs életben.
Sokan azonban csak nehezen igazodnak ki a pénzügyek világában, így az sem feltétlenül egyértelmű, hogy milyen lépések is vezetnek el eddig a célig. Éppen ezért megkértük a Bank360 pénzügyi portál szakértőit, segítsenek felmérni, hogyan tudunk a leghatékonyabban félretenni a gyermekünknek az egyik legfontosabb célra, egy saját lakásra.
Ha hosszabb idő áll rendelkezésünkre a cél megvalósításáig, elég csak kisebb összeget félretenni rendszeresen. Minél kevesebb időnk van a takarékoskodásra, annál több pénzt kell eltennünk, hogy elérjük a kívánt célt és annál több kölcsönre lehet szükségünk, így érdemes minél hamarabb belefogni a gyűjtögetésbe.

Hogyan érdemes félretenni?
Ma már megtakarítási formák széles skálájáról választhatunk szülőként, amikor belefogunk az előtakarékoskodásba. Bőven van miből választani, de ha nem akarjuk évekre olyan termékben tartani a pénzünket, aminek a működését nem értjük, és szeretnénk biztonságban tudni a megtakarítást akkor a lakástakarék lehet az egyik legjobb módja annak, hogy megfelelően gondoskodjunk a gyermekünk első otthonáról.

Hogyan és mennyi pénzt gyűjthetünk a lakástakarékkal?
Miért éppen a lakástakarék lehet a megfelelő eszköz? Mert biztonságos megtakarítási forma hosszú távra, ugyanakkor az állami támogatásnak köszönhetően a megtakarításunk értéke is nő. A pénzünkért az Országos Betétbiztosítási Alap vállal garanciát, az éves befizetéseink után pedig 30 százalékos állami támogatást kaphatunk lakáscélra.

Lakástakarék-számlát ma négy szolgáltatónál nyithatunk:
Erste Lakástakarék
Fundamenta Lakáskassza
OTP Lakástakarék
és Aegon Lakástakarék.

Törvényileg szabályozott megtakarításról lévén szó, a négy szolgáltatónál közel azonos feltételek mellett takarékoskodhatunk. A lakástakarékok kedvezményezettje kiskorú is lehet (mivel rendelkezik adószámmal), azaz a gyermekünknek is tehetünk félre. Hogyan és milyen módon?
– Megtakarításainkat legalább 4, maximum 10 évig gyűjthetjük
– Havonta fizethetünk be minimum 5, maximum 40 000 forintot

A befizetéseinkre a lakástakarékpénztár betéti kamatot fizet, de amiért igazán megéri belevágni egy lakásszámla megnyitásába, az a 30 százalékos állami támogatás az éves befizetéseink után,illetve a megtakarításaink mellé felvehető kedvezményes kamatozású lakáskölcsön. Az állami támogatás összege évente maximum 72 000 forint lehet.

Nem csak lakásvásárlásra, rengeteg más egyéb lakáscélra is felhasználható a lakástakarék:
– Építés
– Felújítás
– Korszerűsítés
– Bővítés
– Lakáshitel kiváltása
– vagy éppen közművesítés.

A kedvezményezett dönt arról, hogy mi lesz a lakástakarék sorsa a 10 éves megtakarítási időszak után, de csak akkor hozhatja meg a döntést, ha már elmúlt 18 éves. Amíg kiskorú, a gyermek törvényes gondozójaként pedig a szülő határozhatja meg, hogy milyen ingatlanra használja fel a megtakarítást.

Költségek, amelyekkel számolni kell
A lakástakarék-számla nincs ingyen, a díja igen borsos lehet: a szerződéses összeg egy százaléka, azaz egy 10 éves megtakarításnál akár 76 000 forintot kell letennünk az asztalra. Megspórolhatjuk viszont a számlanyitási díjat, ha sikerül elcsípnünk valamilyen számlanyitási akciót, így érdemes keresni ezeket.
Mindenképpen mérlegeljünk alaposan, mielőtt választunk a lakáskassza pénztárak között. Ugyan a lakástakarékok nagyjából megegyeznek, mégis van különbség a megtakarítás után felvehető összegek között. Hasonlítsuk össze a piac ajánlatait, csapjunk le az állami támogatásra, és indítsuk a gyermekünket egy saját otthonnal a felnőtt lét felé!