Pénzbeli ellátások folyósítása

Nagyon sok ügyfelem fordul hozzám olyan kérdésekkel, hogy a különböző pénzbeli ellátásokat vajon egyszerre is igénybe lehet-e venni vagy csak egyet és akkor a többiről le kell mondania az anyukának?

Így ebben a cikkemben ezt a kérdéskört fogom tisztázni.

Lássuk akkor, mit is érdemes tudni az ellátások folyósításáról:

Fontos tudni, hogy a különböző korú gyerekek jogán járó ellátások együttesen is folyósíthatóak.

Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük nézzünk meg erre egy konkrét példát:
Ha egy anyukának 3 gyermeke van, akkor a 2,5 éves gyermek után GYES-t, a 1,5 éves gyerkőc után GYED-et és az újszölött kisbaba után CSED-et vehet igénybe, melyek egyidejűleg is folyósíthatóak az anyuka számára.

Ez alapján egyértelműen látható, hogy egyszerre több pénzbeli ellátás is folyósítható, de FŐ SZABÁLY, amire minden anyuka figyelmét szeretném felhívni, hogy valamennyi ellátásra csak az egyik szülő lehet jogosult.

Vagyis az nem megoldható, hogy például a CSED-et és a GYES-t anyuka, a GYED-et pedig apuka igényli meg.

Másik fontos tudnivaló, amit mindenképpen érdemes az ellátások megigénylése előtt átgondolni, hogyha apa igényli meg a GYED-et anya helyett és anya otthon marad a kicsivel, vagyis nem megy vissza dolgozni, akkor bizony ellátás és munkavégzés hiányában anyának szünetelni fog a biztosítása.

Ez azt jelenti, hogy anyának maga után kell majd fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami 2018-ban 7.320 Ft havonta.

Így anyuka csak a természetbeni egészségügyi szolgáltatások (háziorvosi és kórházi ellátás, járóbeteg szakellátás stb.) igénybevételére lesz jogosult.

Nagy-Ádám Ibolya
hrtitkok.hu
babamama.info szakértő