Pénzügyi tudatosság: gyerekjáték, ha odafigyelsz!

Egyáltalán nem egyszerű az élet, ha kisbaba érkezik a családba. Pláne nem úgy, ha még azt is tudjuk: a háttérben baj van az anyagiakkal… Pedig tudatosan irányítani a pénzügyeinket nem nehéz és még egy újszülött mellett is kivitelezhető, ha az akaraterő megvan a változtatásra!

Ide sem kell több, mint szervezés és odafigyelés, és máris kézben tarthatjuk a megkeresett és elköltendő forintok sorsát. Ha pedig sikerül megzabolázni a pénztárcánkat, sokkal hatékonyabban bánunk majd a pénzzel, ami kifejezetten jól jön egy kisbabás családban. A Bank360 pénzügyi szakértői néhány tanáccsal segítenek most, hogy a megfelelő úton induljunk el a pénzügyi tudatosság terén.

1. Kerüljünk képbe a pénzügyeinkkel!

A pénzügyi tudatosság felé tett első legfontosabb lépés, hogy alaposan megismerjük a bevételeinket és a kiadásainkat, majd nyomon is követjük ezeket. Számoljuk össze, mennyi a havi összbevétele a családnak és mennyi a kiadása! Vezessük pontosan, hogy mikor, miért, mennyi pénzt adtunk ki. Használhatunk ehhez egy hagyományos négyzetrácsos füzetet, egy Excel-táblázatot vagy akár egy applikációban is kezelhetjük a családi költségvetést. Az a fontos, hogy legyünk tisztában azzal, hogy mennyi bevételünk és kiadásunk van egy hónapban, mert csak ennek ismeretében léphetünk tovább a következő pontra.

2. Készítsünk költségvetést!

Tudván, hogy mire mennyit költünk, gyorsan kiderülnek a turpisságok: túl sok megy el egy hónapban a munkahelyi ebédekre? Horribilis összegeket költünk feleslegesen ruhákra? Mindenkinél akadhat valami, aminek a vásárlásából visszafoghat. Ebben segít a költségvetés. Ha meghatározzuk, hogy egy adott termékcsoportra egy hónapban mennyit költhetünk, és próbálunk megfelelni az általunk támasztott határokhoz, akár komolyabb összegeket is megspórolhatunk egy év alatt.

Az egésznek a titka, hogy látjuk és ismerjük a számokat, azt, hogy mennyi pénzt költünk el feleslegesen. A rendszeres munkahelyi ebéd talán nem tűnik fel nap mint nap, de ha megnézzük, egy hónapban mennyit költöttünk rá, gyorsan a szívünk kaphatunk, hiszen töredékét kell csak elköltenünk a pénznek, ha főzünk magunkra.

3. Találjuk meg a legjobb helyet a pénzünknek!

A költségvetési terveket betartva lassan elkezd majd gyűlni a spórolt pénz. Ha korábban nem is, de egy gyerekkel a családban már érdemes elgondolkozni a hosszabb távú megtakarításon, ami a család és a gyermek boldogulását segíti majd a jövőben.

Érdemes lehet egy vésztartalékkal kezdeni, azaz legalább 6 havi megélhetési költségünket félretenni a hirtelen felmerülő kiadásokra. Ha ez megvan, gondolkodhatunk tovább! Jó lenne, ha a gyerek egy saját lakásban kezdhetné el a nagybetűs Életet? Lakástakarékkal évi 30 százalékos állami támogatást kaphatunk otthonteremtéshez. Vagy az oktatására tennénk félre? Kiemelkedő kamatozást kínál a babakötvény. Nem akarjuk a gyerek nyakába varrni az időskori ellátásunk költségeit? Ha időben nyitunk önkéntes nyugdíjpénztári számlát, tisztes nyugdíjra számíthatunk.

Rengeteg lehetőségünk van, de nagyon fontos, hogy minden fontos anyagi döntés előtt tájékozódjunk és ismerjük meg a pénzügyi termékek kínálatát. Mutassunk példát a pénzügyekben is szülőként, hogy ne csak mi dőlhessünk hátra nyugodtan, hanem majd a cseperedő gyermekünk is.