Telekamra sajtműhely – Csepcsányi birtok

Telekamra sajtműhely

Csepcsányi Adrienn agrármérnök, sajtkészítő és – ami a legfontosabb – anyuka vagyok.

A mezőgazdaságba már rég belecsöppentem, bele születtem, mondhatni, az anyatejjel szívtam magamba. Nagyszüleim, édes szüleim élete a föld volt, ez mai napig bennem folytatódik. Magától értetődő volt számomra, hogy az én utam is az ő nyomdokaikat követi.

Ily módon a karrieremen nem volt sok stresszelni valóm. Erős vágyam, hogy édesanya legyek, beteljesült, amikor a kislányom megszületett. Teljes mértékben nem tudtam itthon ülő anyuka lenni, mivel a mi kis gazdaságunk – ahol növények, állatok életéről is kell gondoskodni – nem állíthattam meg.

Így teltek a boldog, de kihívásokkal teli napjaim az anyaságban, majd eljött az idő, amikor a tejtermékek finom bevezetése következett. Addig a pontig meg tudtam oldani, hogy a hozzátáplálás alapanyagai bio, házi és saját magunk által termelt élelmiszerek legyenek.

A tejtermék bevezetésének ideje egybeesett azzal az időszakkal, amikor egy pályázat kapcsán marhákat vettünk.
Nem kifejezetten tejelő marhák voltak, ezért nagyon izgatottan vártam a gyermekemnek megfelelő mennyiségű tejet. Idővel kiderült, aggodalmam fölösleges volt, a marhák tejeltek rendesen, sőt, maradt bőven. Olyan sokat dolgoztunk velük hogy eladni nem lett volna érdemes (60-70 ft/l áron vették volna át).

Tehát mit tegyek?
Adott volt a marha, a tej, a baba, akinek tejtermék kell. Eldöntöttem, hogy gyerekem házi tejet, tejterméket fog enni. Mivel ennyi tej van az egész családnak jut bőven házi tejtermék.
Elkezdtem olvasgatni minden fellelhető irodalmat, amiben Magyarország nem bővelkedik. Ahol csak kézműves sajtkészítőbe botlottam, kérdezgettem, meg akartam tanulni mindent a sajtkészítésről.

Egy nap ott álltam a konyhába a fazék tehéntejemmel, lendületemmel, babámmal a konyhában és belekezdtem. Sorba csináltam mindent, úgy éreztem, egy varázsló vagyok, csoda történik, a folyékony tejből egy teljesen más állagú anyag: sajt lett. Végre kiélhettem a kézműves vénám és éreztem, megérkeztem. Ezt kerestem mindig, ahol a biológia, kémia, kézművesség iránti szeretetem és érdeklődésem egy anyagban, a tej felhasználásában egyesül.
Azt nem állítom, hogy egyből tökéletes lett a végeredmény, de tanultam a hibáimból és sajtról-sajtra egyre finomabb sajtot sikerült alkotni. Kislányom imádta, a mai napig falja a sajtokat, anya sajtja a kedvenc étele!
Azóta megszületett kisöccse, ő a napokban kezdi a sajt kóstolást.

Eljutottunk odáig, hogy már semmilyen tejterméket nem vettem boltba, a sajtos sorokat kikerülve, büszkén végeztem a bevásárlást.

Kitartásom és családom hitével, hozzáállásának köszönhetően kézműves sajtkészítővé váltam. Idővel férjem is sajtmester lett, beleszeretett a sajtkészítésbe is.

Így lettem sajtos Adrienn és a férjem sajtos Gábor.
Végezetül a legszebb bók amit a lányunk mondott egy nap nekünk: Úgy szeretlek titeket mint a sajtot!

Állataink:

Magyar-tarka marháink vannak, családi legelőn tartjuk őket Hevesen, csak általunk megtermelt abrak takarmányt kapnak és semmi mást. A minőség: hogy mit esznek az állatok, hogy mindíg tisztán legyenek tartva, friss szalmán a legfontosabb. A sajt is csak friss teljes tejből készülhet nálunk.

Filozófiánk:

Számunkra nagyon fontos az egészség!
Kaptunk az ősöktől egy genetikát, amit a környezeti hatások befolyásolnak. Az egészséges élet kulcsa a táplálkozás és a mozgás. Életünk szépségéhez pedig a szeretet kell!
Úgy érzem, a sajt készítés szeretete elég erő ahhoz, hogy belecsempésszem a szívem sajtjainkba. Ettől lesz egyedi, más, mint egy üzemi termék. A lélektől lesz más, ez a titka, szerintem ettől lesz finomabb.

Árusítás:

Fontos tudnivaló: nálunk minden terméket meg lehet és meg kell kóstolni, mielőtt vásárlásra kerül a sor. Hiszen az a lényeg, hogy olyat vegyen a vásárló. ami valóban ízlik. Nálunk nem kapható vaj, tejföl, tejszín, épp azért, mert mi nem fölözzük le a tejet! Családi gazdaságunk csak fölözetlen tejjel dolgozik, minden tejzsír a sajtokban van, ettől kellően telt ízűek.
Tiszta szívvel ajánlom tejtermékeinket: Trappista jellegü és Gouda jellegű sajtok, natúr, ízesített és füstölt Gomolyák, parenyica natúr ízesített és füstölt kivitelben, élőflórás natúr joghurt, sajtkrémek, orda.
http://www.sajttanfolyam.hu/kinalat/
Megtaláltok minket a Sashalmi Piacon pénteken és szombaton délelőtt. Hűtő pultunk a halassal szemben helyezkedik el.

Tanfolyamaink:

Sajtkészítő tanfolyamainkat ajánlom azoknak a kedves érdeklődőknek akik hasonló erőt éreznek és indíttatást, mint én annak idején . Aki szeretne családjának kedveskedveskedni, vagy pusztán a maga örömére készítene finom házi sajtokat, joghurtokat, krémsajtokat, gyúrt sajtokat keressen minket bátran.

http://www.sajttanfolyam.hu/tanfolyamaink/